SzalaKamra

Mit gyűjtünk, honnan gyűjtünk?

Termékeink alapanyagát nagyrészt a vadon termő növények és gombák adják, valamint a másfél hektáros szalafői portánkon megtalálható teljesen vegyszermentes gyümölcsök. Gombaszakellenőrként és kistermelőként mindent magunk gyűjtünk és válogatunk, magunk dolgozzuk fel az alapanyagokat, hogy a Kamra polcaira kerülve minél többen megkóstolhassák az Őrség sajátos ízeit.

A SzalaKamra termékei a helyi természeti és kulturális örökség tiszteletben tartásával készülnek, melynek alapja a minőség, a hagyomány és a természet iránti elkötelezettségünk. A termékek nem tartalmaznak mesterséges adalékot vagy tartósítószert.

Gombából

Erdei gombás vajkrém

Nemzeti Parki Termék Védjegy

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy 2024-ben elnyertük az Őrségi Nemzeti Parki Termék, erdei gombás vajkrém Védjegyét.

Mindig felemelő dolog szívvel csinálni valamit, ami nem csak nekem fontos, hanem mások is elismerik. 

Kencék

erdei gombás vajkrémek, medvehagymás pesto

A kencék azért is jók, mert üvegbe zárva akár egy szabadtéri piknikre is elvihetők, jócskán emelve ezzel a természet adta gasztronómiai élményt. Kencét készítünk erdei gombából, a zalai erdőkben gyűjtött medvehagymából, vagy a portán termesztett fűszernövényekből.

Szárítmányok

gombák, gombaporok

Az erdei gombákat magunk gyűjtjük és dolgozzuk fel. A friss gombát gondosan átválogatjuk és aszalógépben szárítjuk 55 fokon. Üvegbe zárva tároljuk csomagolásig.

A szárított gomba főzés előtt 15-20 percre beáztatva bátran használható úgy, mint a friss gomba. A szárítmányokból port is készítünk, ami ételízesítőnek vagy vajjal kikeverve kencének is nagyon jó választás.

Fűszersók

 

Erdei gombás fűszersóinkba olyan gombafajok vannak, amelyek szárítva aromásak és már önmagukban tökéletesek arra, hogy ízesebbé tegyük vele az ételeket. A sötét trombitagomba, nyári vargánya vagy a sárga rókagomba mind-mind olyan faj, amelyek sóval és fűszerekkel összekeverve adható pörköltekhez, vagdaltakhoz, rászorható sültekre, zöldségekre. A sót Erdélyből hozzuk, a fűszereket vadon gyűjtjük (szurokfű, kakukkfű) vagy saját portánkon neveljük (rozmaring, lestyán, zeller, bazsalikom).

Szárított fűszernövények, gyógynövények

 

Ha az ember nyitott szemmel jár – és egy olyan párja van, akinek növényismerete páratlan –, a teljes kamrát megtöltheti egész télre való szárított fűszerekkel és gyógyhatású növényekkel. A tavasz elején már szedhető üdezöld csalánhajtások, a virágzó galagonya…

Édes élet

Három gyermek mellett az édesség kérdése a mindennapok részévé vált, ügyelve arra, hogy ne csak az íze miatt szeresség, hanem egészséges is legyen.

Tekerge

Egyik büszkeségünk az őrségi gyümölcsös tekerge – vagy, ahogy Grúziában hívják, laplekvár –, amelyet kormin lekvárból és birsalmából készítünk, szárítunk és tekerünk.

Szörpök

fenyőrügy, menta, citromfű, pitypang

Házi szörpöt szinte mindenből lehet készíteni, legyen az gyümölcs, fűszernövény, termés vagy friss hajtás. Az izgalmas variációk tárháza végtelen. A szörpök alapanyagát magunk gyűjtjük tiszta, szennyezés- és vegyszermentes helyről.

Lekvárok

kormin szőlő, szilva, áfonya

A Kamra polcáról természetesen nem hiányozhat a lekvár sem, amelyhez bőven ad alapanyagot az őrségi kert és az erdő. Szinte minden portán találkozhatunk a sötétkék színű, illatos és nagyon zamatos kormin szőlővel, amiből lekvárt készítünk birsalmával sűrítve. Szilvafáink jó termőidőben roskadoznak a hamvaskék gyümölcsöktől és olyan édesek, hogy cukor nélkül főzzük üstben a lekvárt. Feketeáfonyát nyáron, a Háromszéki-havasokban, 1000 méter felett gyűjtünk, az így készült lekvár íze semmihez nem hasonlítható.

Fenyőtoboz szirup

A sűrű, sötét fenyőtobozsziruphoz áprilisban gyűjtjük a zöld tobozokat a nyugati végeken őshonos erdei fenyőkről, a kedvező éghajlati viszonyok miatt szépen lábon maradt lucfenyőkről és a lombhullató vörösfenyőkről. Az így készült szirup nem csak finom, de hatásos köhögés vagy torokfájás csillapítására is.