Nagy sikernek örvendett a hétvégi ebédlőasztalon az a rábaközi húsgombócleves, amit Borbás Marcsi receptje szerint főztem korábban. Ez a tartalmas, savanykás leves számomra mégis akkor vált tökéletessé, amikor a kerti diófatuskóba oltott laskagombám teremni kezdett és egykori falumbéli székely barátnőmtől kaptam egy nagy üveg saját savanyítású káposztalevet.
Persze a leves elkészítéséhez nem kell rögtön belevágni a gombatermesztésbe, hisz a tavasztól őszig termő nyári laskagomba, vagy a télen, egy hidegsokkot követő enyhülés után meginduló kései laskagomba is tökéletes választás.
Az erdélyi gyökerű csorba levesek közös nevezője a savanyúságuk, így, ha nincs savanyított káposztalevünk, természetesen használhatunk ecetet vagy citromot is, akár belefacsarva, akár a tányér mellé karikázva, ízlés szerint.
A kisalföldi és az erdélyi gasztronómia eme keveredése során született meg számomra az a savanyúleves, amit az év bármelyik szakában szívesen készítek, kitűnő tartalmas vendégváró.
HOZZÁVALÓK
4 személyre
- 2 ek.kacsazsír
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 2 szál sárgarépa
- 1 piros húsú paprika
- egy nagy marék laskagombacsíkokra vágva
- 1-2 zellerlevél és lestyán
- 2 babérlevél
- só
- bors
- savanyított káposztalé vagy egy citrom leve
- 2 dl tejföl
GOMBÓCHOZ
- 40 dkg darált sertéscomb
- só
- bors
- 1 tojás
- nagy csokor petrezselyemzöld
ELKÉSZÍTÉS
A kacsazsírt felolvasztom egy lábosban, megfuttatom benne a vöröshagymát, majd hozzáadom a kockára vágott zöldségeket. Sózom, borsozom, és a babérlevelekkel együtt kicsit párolom, majd felöntöm 2 liter vízzel. Ha savanyított káposztalevet használok, akkor a víz egy részét ízlés szerint azzal váltom ki.
Amíg elkezd forrni, összedolgozom a darált húst a tojással, a fűszerekkel, egy nagy adag finomra vágott zöldpetrezselyemmel, és vizes kézzel kisebb gombócokat formázok. Ha már forr a leves, belerakom a húsgombócokat, valamit a vékonyabb csíkokra tépdelt laskagombát.
Tíz-tizenöt percig főzöm, majd behabarom a liszt és a tejföl csomómentes keverékével, amit, – hogy a leves sima és csomómentes legyen – egy kanál forró lével elkeverek és úgy öntöm a lábosba. Ha nem használtam savanyított káposztalevet, akkor a tűzről levéve egy citrom kifacsart levével ízesítem a levest, és forrón tálalom, friss kenyérrel.
RECEPTHEZ AJÁNLOTT GOMBÁK:
