A cukkini és az erdei gomba igen jó párost alkot, hisz egyrészt mindkettőt nagyon szeretem, de együtt, a cukkini viszonylag semleges ízét nagyon jól feldobja egy aromásabb gomba, mint például a vargánya vagy a lilatönkű pereszke. Önmagában is nagyon finom, de készíthető köretnek szaftosabb húsok, mártások mellé is.

A lereszelt cukkinit sózom, kicsit állni hagyom, majd kinyomkodom a levét. Közben azapróra vágott vöröshagymán megpirítom a felszeletelt gombát, sózom, borsozom és kicsit hagyom kihűlni. Egy tálba minden hozzávalót összekeverek és a masszából laposabb fasírtokat formázok akár kézzel, akár kanállal. Amikor már kicsit serceg az olaj, belemerítem a lepényeket, és szép pirosra sütöm, vigyázva, hogy ne égjen meg. Ha megsült, papírtörlőre szedem.

Önmagában is isteni, de a középső gyermekem mártogatósa csak emeli a tétet: 2 dl tejfölbe vagy zsíros, krémes joghurtba tesz karikára vágott újhagymát, zúzott fokhagymát, sót, borsot és kevés olívaolajat. Egy csoda!


RECEPTHEZ AJÁNLOTT GOMBÁK: