Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindhárom gyermekem kiskora óta szereti a spenótot, így a földre lökött tányér, a falon elkent főzelék számomra csak városi legenda marad. Amióta azonban egyszer a barátnőmtől kaptam néhány tő mángoldot, azóta a spenót kicsit háttérbe szorult, és minden évben vetek belőle egy keveset a kertembe. Bár a mángold – vagy „leveles répa” – kétéves növény, nálunk nincs ideje a magszárnak kifejlődni, a levelei már az első évben a fazékba kerülnek. Az erőteljes ízű mángoldhoz kevésbé intenzív aromájú gombát szoktam használni, így a nyári laskagomba nagyon jól megfér vele.

A mángoldot megmosom, lecsepegtetem, a keményebb szárrészeket kivágom, majd a leveleket csíkokra szeletelem. A megtisztított laskagombát nagyobb cikkekre tépkedem. Serpenyőben átmelegítem az olajat, majd beleteszem a vajat, és mielőtt átforrósodna, megforgatom benne az apróra vágott fokhagymát és ha már illatozik, belerakom a gombát. Kicsit párolom, majd mehet bele a mángold is. Ízesítem szerecsendióval, sóval, borssal és ha megpuhult, felöntöm tejszínnel. Összeforralom és kifőtt tésztára halmozva tálalom.

Ha nincs mángoldunk, természetesen a spenót is tökéletes választás.


RECEPTHEZ AJÁNLOTT GOMBÁK: