Pilisborosjenőn éltünk, amikor egyik kedves barátommal, a Mandelbrot pékség megálmodójával és tulajdonosával, Buzás Pistivel gondoltunk egyet, és belevágtunk a gombatermesztésbe. Alaposan utána olvasva, a laskagomba mellett döntöttünk, hisz a termesztéshez megfelelő körülményeket itt volt a legkönnyebb biztosítani. Mivel nem tudtuk, milyen igény lesz rá, egyelőre a helyi öreg sváb pince természetességére hagyatkoztunk, így főleg ősszel és tavasszal alakultak ki szép termőtestek. A legnagyobb örömmel tapasztaltuk, hogy termőidőszakban szinte mindig, minden gomba elfogyott.
Ebből, és a pozitív visszajelzésekből ítélve sikerült elérni azt az eredeti célt, hogy egyre több emberrel megszerettessük az amúgy igen megosztó, de rendkívül egészséges és ízletes gombát, amelyet egy kis receptfüzettel is igyekeztünk erősíteni. Ebben a receptfüzetben írtam először az általunk oly kedvelt lecsós laskáról, amit aztán többen megfőztek, én meg bezsebelhettem a pozitív visszajelzéseket.
HOZZÁVALÓK
4 személyre
- 2 ekolaj
- füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 30 dkg laskagomba
- 8-10 zöldpaprika
- 4-5 szem paradicsom
- borsikafű
- piros fűszerpaprika, só, bors.
ELKÉSZÍTÉS
Olajon kisütöm a szalonnakockákat, kiveszem, hogy ne ázzon el, majd a hátramaradt zsíron megdinsztelem a hagymát.
Ebbe belerakom a felkarikázott paprikát és a gombát, aminek a szívós tönkrészét levágom, a kalaprészt pedig kézzel, hosszanti irányba szeletekre tépkedek.Kicsit pirítom, és ha félig megfőtt, mehet bele a gerezdekre vágott paradicsom és a pirospaprika. Sózom, borsozom, megszórom borsikafűvel, majd készre főzőm és a végén visszarakom a szalonnapörcöket.
Én rizzsel szoktam tálalni, de friss kenyérrel tunkolva is pazar.
RECEPTHEZ AJÁNLOTT GOMBÁK:
