Ezt a fogást főként reggelire szoktam készíteni és amennyire egyszerű, annyira finom a végeredmény. Mivel abszolút a minimumkonyhára szorítkozik, több gombafajból is elkészíthető, de ha lehet, keményebb-, roppanósabb húsú gombát választok hozzá, akár korán reggel megszedve az erdőből. Ugyanis egy nyári napon ezt kérte a kisfiam reggelire, de szomorúan közöltem vele, hogy most nincs otthon gomba. Ő szemrebbenés nélkül azt válaszolta, hogy „Akkor szedjél légy szíves az erdőben, Anya.”
Mire én természetesen felmentem és szedtem…
HOZZÁVALÓK
4 személyre
- 30 dkg gomba (vargánya, érdestinórú, ízletes rizike)
- 2 ek. olívaolaj
- 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 ek. vaj
- 1 kk. citromlé
- só, bors, petrezselyem
- parmezán ízlés szerint
- kenyér
ELKÉSZÍTÉS
Olajon megpirítom a szeletekre vágott gombát, ha elfőtt a leve sózom, borsozom, belerakom a fokhagymát, majd a vajat és a citromlevet, átforgatom és megszórom petrezselyemmel. Pirítósra halmozva és egy kis parmezánforgáccsal is megszórva maga a reggeli mennyország. Ha emelni szeretnénk a tétet, akkor a kenyérre és a gombára ráhelyezhetünk egy-egy tükörtojást, amivel természetesen evés közben jól összekenjük magunkat, de megéri.
RECEPTHEZ AJÁNLOTT GOMBÁK:
