Gasztronómia

Előételek

Főételek

LEVESEK

Mind

Régóta készülök egy gombás szakácskönyv összeállítására, aminek egyszer talán eljön az ideje, de a sok tennivaló mellett egyelőre háttérbe szorul. Minden kipróbált, megfőzött ételnek története van, így fontosnak tartom ezeket is megosztani. Egyrészt remélhetőleg nem untatok vele senkit, másrészt szeretném megmutatni, hogy az egyszeri hasgombászon túl is van élet, hiszen a gombaszás nem csak gyűjtögetés, hanem élmény, tudás, terápia, és még hosszasan lehetne sorolni a jótékony hatásait.

Fogadják szeretettel!

Tejszínes laska mángolddal

Tejszínes laska mángolddal

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindhárom gyermekem kiskora óta szereti a spenótot, így a földre lökött tányér, a falon elkent főzelék számomra csak városi legenda marad. Amióta azonban egyszer a barátnőmtől kaptam néhány tő mángoldot, azóta a spenót kicsit...

bővebben
Lecsós laskagomba

Lecsós laskagomba

Pilisborosjenőn éltünk, amikor egyik kedves barátommal, a Mandelbrot pékség megálmodójával és tulajdonosával, Buzás Pistivel gondoltunk egyet, és belevágtunk a gombatermesztésbe. Alaposan utána olvasva, a laskagomba mellett döntöttünk, hisz a termesztéshez megfelelő...

bővebben
Raguleves káposztagombával és galuskával

Raguleves káposztagombával és galuskával

A raguleves véleményem szerint a hétvégi ebédek egyik mentsvára, hisz a hűtőben fellelhető alapanyagok szerint többféleképpen is készíthető, hússal vagy anélkül, májjal, borsóval, gombával stb. Bevallom, szerintem a jó raguleves – és az édességeket leszámítva sok más...

bővebben
Savanyított húsgombócleves laskagombával

Savanyított húsgombócleves laskagombával

Nagy sikernek örvendett a hétvégi ebédlőasztalon az a rábaközi húsgombócleves, amit Borbás Marcsi receptje szerint főztem korábban. Ez a tartalmas, savanykás leves számomra mégis akkor vált tökéletessé, amikor a kerti diófatuskóba oltott laskagombám teremni kezdett és...

bővebben
Petrezselymes gombaragu pirítósra

Petrezselymes gombaragu pirítósra

Ezt a fogást főként reggelire szoktam készíteni és amennyire egyszerű, annyira finom a végeredmény. Mivel abszolút a minimumkonyhára szorítkozik, több gombafajból is elkészíthető, de ha lehet, keményebb-, roppanósabb húsú gombát választok hozzá, akár korán reggel...

bővebben
Májusi pereszke fokhagymával, tojással

Májusi pereszke fokhagymával, tojással

A recept Antonio Carluccio könyvéből származik, aki maga is szenvedélyes gombász volt, és akinek londoni éttermében a mai napig előételként kínálják ezt a fogást. Tőle tudjuk, hogy ellátogatott hozzá az egykor szebb napokat megélt, de szintén nagy gombász Mihail...

bővebben
Cukkínis gombafasírt mártogatóssal

Cukkínis gombafasírt mártogatóssal

A cukkini és az erdei gomba igen jó párost alkot, hisz egyrészt mindkettőt nagyon szeretem, de együtt, a cukkini viszonylag semleges ízét nagyon jól feldobja egy aromásabb gomba, mint például a vargánya vagy a lilatönkű pereszke. Önmagában is nagyon finom, de...

bővebben